"Ђавољи еликсири", E. T. A. Хофман - цитати и одломци

Синопсис:

"Калуђер Медардо постаје жртва тајанственог еликсира који се чува међу реликвијама његовог самостана. Међутим, ђавоље вино само је средство којим се греси његових предака јављају као његова зла коб. 
У низу неочекиваних обрта, злодела и мистерија, ношен љубавном жудњом за Аурелијом, Медардо одлази у Рим по тајном задатку. Он успева да преживи упркос снажном еликсиру који му је одузео способност расуђивања и из темеља променио његову личност, која је много више од подвојене. Међутим, све кошмарне препреке и фантазмагорични лавиринт кроз који пролази заједно са својим двојником, можда су и само испуњење постављеног циља – велика психоавантура преиспитивања самог себе."

Ђавољи еликсири су класичан роман немачког романтизма, који је објављен у два дела 1815. и 1816. године. Хофман гради причу на сукобу између чежње и ужаса, на брисању граница између реалног и имагинарног. Судбина, представљена делом и као наследна и као субјективна, води главног јунака тако што све време измешта приповедача из средишта и стварног света тако да се све загонетне, изобличене црта јављају као откривање тамне стране оног унутрашњег Ја. 

Ђавољи еликсири ексцентрично сукобљавају митолошко са психолошким и због тога представљају незаобилазну тачку књижевности, пре свега фантастичне.


*     *     *


"Вечни дух је створио дива који може да укроти и баци у окове ону слепу животињу која у нама бесни. Тај див се зове свест, а из његове борбе са животињама ствара се спонтаност, лични нагон у човеку. Победа дива је врлина, победа животиње - грех."

"Онај који је био окретан пливач у најживописнијој игри таласа живота, налази увек снаге да исплива из мрачних вода и да одважно дигне главу."

Нема коментара:

Постави коментар