"Dama s kamelijama", Aleksandar Dima

Sinopsis:
"Zaljubivši se u čuvenu parisku kurtizanu Margeritu Gotje, advokat iz ugledne porodice Arman Dival uspeva da u njoj dotakne preostali delić čistog srca i uveri je da ljubav može biti bezuslovna. Međutim, uprkos dubokoj ljubavi, strasti i požudi, dogodiće se preokret koji niko nije očekivao. Može li ljubavni zanos biti jači od stega koje nameće društveni poredak? 
Junaci ove priče upoznaće se sa svim licima ljubavi, od najlepšeg do najružnijeg. Kada više ne budu mogli da vladaju sopstvenim srcem, ono će zavladati celim njihovim bićem. Tada će se njihova ljubav pretočiti u nadu, pa u san, a naposletku, u iskupljenje života."

*     *     *

Gejše. Kurtizane. Prostitutke. Prodavačice ljubavi. Žene lakog morala. Konkubine. Naložnice. Ko su one?

Kurtizana je naziv koji je u srednjovekovnoj terminologiji označavao "dvorsku gospođu", pripadnicu
dvorske svite, zatim "milosrdnicu" odnosno prostitutku koja ima svoje
klijente u otmenim aristokratskim, bogataškim, umetničkim krugovima
društva.

One su bile izuzetno lepe, inteligentne, duhovite i, što je najvažnije,
posedovale su izvanredan smisao za zaradu. Slamale su srca plemićima, vojskovođama, državnicima
i ostalim predstavnicima visokih društvenih slojeva koji su ih
obasipali pažnjom, novcima, a neretko i emocijama.

Kurtizane plešu na tankoj liniji između prostitutke i ljubavnice. Tu tanku liniju predstavlja činjenica da su kurtizane manje od ljubavnice jer se prodaju, a više su od prostitutke jer same biraju ljubavnika i postavljaju pravila razvijanja romanse. Kurtizana je zapravo poslovna žena čija je profesija pružanje ljubavi.
Najpoznatija je svakako Mari Duplesi, jedna od najpoznatijih kurtizana ikada, koja je među svojim ljubavnicima imala i Aleksandra Dimu sina lično. Njen lik je ovekovečen u mnogim umetničkim delima, opevana u Verdijevoj "Travijati", zauvek je sačuvana od zaborava u liku Margerite Gotije, glavne junakinje Diminog romana "Dama sa kamelijama".

Ovo je priča o nesrećnoj ljubavi između mladih advokata Armanda Duvala i najtraženije kurtizane tog doba u Parizu, Margarete Gotje. Ovo je sve, samo ne ljubavna priča u klasičnom smislu. Njihova ljubav je od samog početka osuđena na propast. Iako je francuski društvo tog doba bilo slobodnije od ostalih, klasne razlike su bile izgrađene na čvrstim temeljima i poštovale su se. Armando se zaljubljuje u Margeritu na prvi pogled. Čistota i snaga njegove ljubavi ga stavlja iznad svih u Maegeritinim očima i srcu, a želja da bude samo njegova polako prerasta u sve jaču ljubomoru. Njihova ljubav je nemoguća, zbog predrasuda, zavisti, ljubomore, tuberkuloze koja lagano ubija Margeritu.
Kurtizane kao što je ona vremenom gube svoju lepotu i svoje čari, ostajući samo sa svojim porocima, kajanjem i neostvarenošću u ulogama majke i supruge. Dama s kamelijama je u jednom kratkom trenutku mislila da će uz pomoć iskrene ljubavi moći da spoji oba sveta.

"Mi ne pripadamo više sebi. Nismo više ljudska bića, nego stvari. Mi smo prve u sujeti ljudi, poslednje u njihovom poštovanju." - reči su kojima Dama s kamelijama suštinski opisuje sudbinu svake žene koja sebe naziva kurtizanom.

Mnogi misle da varalicama, prostitutkama, ubicama i pljačkašima nije mesto u umetnosti, jer ponašanjem uzdižu ono loše, ako ne i najgore u društvu. Međutim, često je upravo to društvo ono koje ih gurnulo u ponor greha, zločina i raskalašnog života.

"...steći istinsku ljubav jedne kurtizane to je pobeda koja je teška iz sasvim drugih razloga. Kod njih je telo iskvarilo dušu, čula su sagorela srce, porok je oklopio osećanja. One već odavno znaju reči koje im se govore, poznaju sredstva koja se upotrebljavaju, pa i ljubav koju bude – prodaju. One vole po zanatu, a ne iz zanosa. Njih bolje čuvaju njihovi računi nego što majke i manastiri čuvaju devojke. Zato one i nazivaju ćudima one ljubavi bez prodavanja, koje s vremena na vreme dopuštaju sebi kao odmor, kao opravdanje ili kao utehu. Slične su zelenašima koji pljačkaju hiljade ljudi, a veruju da su sve iskupili time što su nekom siromahu koji umire od gladi jednom pozajmili dvadeset franaka bez kamate i ne tražeći priznanicu."


Нема коментара:

Постави коментар