Trilogija "Legenda o sedam mačeva", Miloš Petković

Postoje neke stvari koje su toliko savršene same po sebi da ih ne bi trebalo dirati. Postoje i pisci čija se dela čitaju decenijama, pa čak i vekovima nakon njihove smrti, a likovi koje su oni izmaštali ostaju večni i besmrtni, jer svako novo čitanje njihovih priča predstavlja novi otkucaj njihovih srca. Neretko, pisci sadašnjice, kao podtku svojih dela koriste neke stare, već izmaštane likove, motive i mesta pokušaju da uklope, poput slagalice u neku novu priču... Retki u tome i uspeju. Jedan od njih je Miloš Petković. U svojoj "Legendi o sedam mačeva" Miloš spaja neke nama poznate likove i vodi nas sa njima u jednu neverovatnu avanturu koja će nam dobro poznate junake, uz koje smo odrastali, ponovo predstaviti u novom svetlu."Taj nebeski kamen (...), pao je na Zemlju u praskozorje čovečanstva. U atmosferi se raspukao na sedam delova koji su se razleteli na različite strane sveta. Ipak, njihova sudbina beše ista. Od svih sedam su iskovani mačevi. (...) Ti mačevi su, na neki način, dar ljudskom rodu. Ali, mi smo neretko nebeske darove koristili u pogrešne svrhe. Zato svi moraju biti pronađeni i... Uništeni... Od toga zavisi opstanak celokupnog čovečanstva... "
Trilogija "Legenda o sedam mačeva" sastoji se iz sledećih delova: "Tajna stare vodenice", "Poljubac veštice Ildiko" i "Teslin vremeplov".

"Zaveštanje smrti i mačevi ljutiOkupiše legende pod velom tajni,Da krvlju svojom kroz tamu hodei u svetlosti iskuju život beskrajni."
"Tajna stare vodenice"
Kada igra sudbine ili nečeg drugog na isto mesto dovede Edmonda Dantesa, Filijasa Foga, Otoa fon Lidenbroka, Šerloka Holmsa, Abrahama van Helsinga i Hauarda Kartera koji će zajedno formirati tajni red Monte Kristo sigurno je da se sprema velika avantura, ali i misija od izuzetnog značaja za opstanak čovečanstva. Kakvu moć i snagu kriju mačevi kralja Artura, Marka Junija Bruta, Džingis-kana, Vlada Drakule, Atile Hunskog i Mijamota Musašija? Naše junake put će odvesti duboko u Srbiju, zemlju na Balkanu bogatu folklornim nasleđem, legendama i mitovima... Ali da li su sve te legende zaista samo stare priče i predanja, ili se u njima krije užas koji ledi krv u žilama? Ko ili bolje reći šta se krije u staroj vodenici u selu Zarožje? Odgovor se krije među stranicama prvog dela trilogije...

"Poljubac princeze Ildiko"
Šest mačeva je pod zaštitom tajnog reda Monte Kristo. Ali mač Atile Hunskog, Isten Karđa, ima svog blizanca... Sve dok i on ne bude u rukama Reda, opasnost vreba, jer svi mačevi moraju biti uništeni... Naša družina, koliko god veličanstvena bila, moraće da potraži pomoć od od stanovnika mračnih laguna Pariske opere i gospodara džungle lorda Grejstoka.
Ako ste mislili da su iskonsko zlo u vidu tri srpska vampira Arnauta Pavla, Petra Blagojevića i Save Savanovića, ostavili iza sebe, varate se... Jer kao jin i jang, tako i vampirski rod ima svoju mušku i žensku stranu... Eržebet Batori, Klara Geislerin I Eleonora fon Švarcenberg učiniće da vas jeza i strava koja su pratila čitanje prvog dela, ne napuste ni sada... Reka sudbine nezaustavljivo teče, a "vihor i zimski vetrovi odvešće priču na staro mesto, tamo gde mrtvaci hodaju, monasi razgovaraju s anđelima, a legende za tren postaju stvarnost. I sve će se završiti poljupcem... I to poljupcem princeze Ildiko...". A koju to tajnu krije mistična princeza? Kakve moći krije poljubac princeze Ildiko ostaje da saznate čitajući...

"Teslin vremeplov"
Na putu do pakla i nazad, videvši božanske anđele i đavolove demone u večito igri dobra i zla, svih sedam mačeva je konačno tu. Sledeći Nostradamusovo proročanstvo, grof Monte Kristo je postavio šahovsku tablu, za partiju koja će odrediti sudbinu čovečanstva, a za figure je odabrao samo najbolje. "One koje s punim pravom možemo nazvati... legendama." Iz Pećine vetrova pod Nijagarom, Tesla će članove reda Monte Kristo poslati na putovanje u prošlost i budućnost, kako bi spasili sadašnjost. Mačevi moraju biti uništeni i to ne bilo gde, već u srcu izgubljene civilizacije, u srcu Atlantide. Kako pronaći to izgubljeno carstvo nego uz pomoć gospodara okeanskih dubina... Da li će uspeti i uz koju žrtvu? Hoće li se uništenjem mačeva zlo uništiti ili nam borba tek predstoji?


Ukoliko čitajući ovu trilogiju očekujete nešto neviđeno, novo, revolucionarno i do sada neispričano nisam sigurna koliko ćete biti zadovoljni na kraju. Ali ukoliko želite da se vratite nekim starim junacima i pratite ih na zajedničkom putovanju, da uživate u osobenostima omiljenih književnih junaka generacijama unazad ova trilogija je za vas. Ovo je jedan svojevrstan omaž legendama književnosti, kako književnim junacima, tako i njihovim tvorcima. Jedno veliko hvala na avanturama koje su inspiracija budućim naraštajima...
I za kraj, upamtite sledeće: "Samo se hrabri plaše."

Нема коментара:

Постави коментар