"Drakul", Dejker Stoker & Dž. D. Barker

Sinopsis:
"Godina 1868. Dvadesetjednogodišnji Brem Stoker zaključao se u napuštenoj kuli da bi se suočio sa neopisivim zlom. Naoružan samo ogledalima, raspećima, svetom vodicom i pištoljem, moli se da preživi najdužu noć u životu. Očajnički želeći da ostavi zapis o onome čemu prisustvuje, priseća se događaja iz prošlosti.
Sećanja ga vraćaju u detinjstvo, koje je kao bolešljivi dečak često provodio u krevetu, dok se o njemu brinula dadilja, devojka po imenu Elen Kron. Kada se u obližnjem gradu dogodi niz neobičnih smrti, Brem i njegova sestra Matilda primetiće da se Elen čudno ponaša, ali misterija će ostati nerešena jer dadilja iznenada nestaje iz njihovih života. Nakon nekoliko godina, Matilda se vraća sa studija u Parizu kako bi rekla Bremu da je videla Elen i da košmar, za koji su svi verovali da je odavno gotov, tek počinje.
Inspirisana beleškama i tekstovima koje je za sobom ostavio autor bezvremenog klasika, ovo nije samo priča o pravom poreklu Drakule već i o Bremu Stokeru, ali i o zagonetnoj ženi koja ih povezuje."

*     *    *
"There was one great tomb more lordly than all the rest; huge it was, and nobly proportioned. On it was but one word, DRACULA."
Bram Stoker, "Dracula"
Ne postoji knjiga koju sam više puta pročitala od Stokerovog Drakule. Uvek je bila i ostaće broj jedan za mene. Drakula, odnosno Vlad III Cepeš je za mene zanimljiv i kao istorijska ličnost i kao gospodar mraka, otac svih vampira. Fasciniranost Drakulom ostavila je traga i na knjige koje biram, te sve one o vampirizmu koje mi padnu pod ruku rado čitam. Iako ima onih koje ne zaslužuju ni mrvu pažnje (ahkm, ahkm Sumrak saga), postoje one koje se opasno bliže neprikosnovenom Drakuli. Često je Stokerov "Drakula" korišćen kao podtka i glavni motiv neke nove priče, ali u ovom slučaju sam Brem je uzeo mesto glavnog protagoniste. Kako je nastao roman "Drakula"? Odakle Bremu Stokeru ideja da napiše ovakav maestralan roman? Objašnjenje će pokušati da nam da potomak samog Brema, Dejker Stoker.
"I besmrtnici imaju prošlost" su reči koje nas vode u jednu novu, mračnu i jezivu avanturu pod nazivom "Drakul"...

"...đavo je uzimao njihovu dušu, a kapije neba bile su zauvek zatvorene za takve, pošto je na njihovom završnom ispitu od njih zatevano da se odreknu Boga i prihvate sve što je nečisto i bezbožno."
"Drakul", Dejker Stoker & Dž. D. Barker

Godina je 1868. Brem Stoker se nalazi u kuli, u sobi čiji zidovi su prekriveni raspećima i ogledalima, naoružan svetom vodom, Biblijom i blagoslovenim belim ružama. Nada se da će dočekati sledeću zoru, i dok čeka užas koji mu se prikrada iz mraka Brem počinje da piše... Šta ga je dovelo dovde? 

Pratimo dva toka priče. Sa jedne strane imamo odraslog Brema Stoker koji pokušava da zadrži neko čudovište iza zatvorenih vrata. Problem je u tome što sve što mu pomaže u tome (hostija, sveta voda, osveštane ruže) nestaje i pitanje je da li će Brem uspeti da dočeka zoru živ i zadrži TO iza vrata. U okviru te priče pratimo Brema i njegovu porodicu i prijatelje kako tragaju za ljudima, dokazima, tragovima koji će im pomoći u borbi protiv iskonskog zla. Sa druge strane priča nas vodi u Bremovo detinjstvo i upoznaje sa njegovom misterioznom dadiljom Elen Korn koja ga na volšeban način izleči od teške bolesti. U gradu blizu njegove rodne kuće dešavaju se neke misteriozne smrti, koje Brem i njegova sestra Matilda pomno prate povezujući ih sa neuobičajenim ponašanjem njihove dadilje. Nakon što misteriozno spase Brema od smrtonosne bolesti, Elen nestaje bez traga. Godinama kasnije primetiće je Matilda za vreme studija u Parizu, a Brem I njihov brat Tornli će je takođe viđati u svojoj blizini. Njeno ponovno pojavljivanje oživće košmar za koji su mislili da je odavno završen.

Dejker Stoker se bavi vampirizmom kao veliki poznavalac te materije. Predstavlja nam osnovna pravila vampirizma, šta vampiri mogu, šta ne i koja su im ograničenja. Promena oblika, promenljiva boja očiju, telepatija, sve je tu.
Priča je, kao i originalni "Drakula" ispričana u vidu isečaka ih dnevnika i pisama. Misterija koja se provlači kroz celu priču, mesečina, zavijanje vukova, zmije koje izviru iz kamenja, prozori koji se otvaraju sami od sebe, odrazi u staklu, mračne šume i napušteni zamkovi, učiniće ds vam niz kičmu podilaze trnci dok čitate. Stranice ove knjige su ispunjene jezom, užasom, misterijom i naravno krvlju. Ovo je jedna odlična knjiga i svojevrstan omaž Stokerovom "Drakuli".

Knjiga se kao i originalni "Drakula" zasniva na psihološkom hororu, u strahu i jezi koju donosi neizvesnost i nepoznato. Mračna i napeta atmosfera, užasavajuća otkrića, misteriozne okolnosti grade tanke mostove između fikcije i realnosti, ostavljajući pitanje koje visi nad čitaocem: da li je ovo stvarno?
Kako je ova priča zamišljena kao predhodnica originalnog Stokerovog romana, epilog nam najavljuje priču o Drakuli nastalu iz Stokerovog pera:
"ZAVRŠI S NJIM
GEOGRAFSKA ŠIRINA 47
DUŽINA 25,75"

Нема коментара:

Постави коментар