"Čuvari proročanstva", Milena Stojanović

Sinopsis:
"Treći deo epske trilogije Proročanstvo bogova.

Nakon obreda ujedinjenja trojstva braće, kada se njihove moći menjaju, družina nestaje i niko im ne može ući u trag. Dok se svi pripremaju za boj na Kosovu, Morana na sve moguće načine pokušava da sazna gde su. Ne čeka, već okuplja vojsku, i priprema se za konačnu bitku. Unutrašnji sukobi su sve učestaliji. Lazar šalje tragača – Miloša Obilića da pronađe Oliveru. Igra koju igraju Rogati kralj, Vrač i Morana postaje sve opasnija. Crep, Teodor i Orlović Pavle pokušavaju na sve moguće načine da se izbave iz neprilika u kojima se nalaze. Bogovi sa nebeskih dveri zadovoljno posmatraju veliku igru Trojstva braće i njihovih neprijatelja."


*     *     *

Kada venama teče krv sa elementima magije koju u sebi kriju zmaj, orao i vuk, takvi ljudi su neprevaziđeni junaci. Još kada su u pitanju tri brata, zov njihove krvi je toliko jak da će poraziti sve sile mraka kako bi se trojstvo braće ujedinio. A kada se ujedini... Čuvajte se i drhtite pred pravednim ognjem.

Milena Stojanović nas je preko padina veličanstvenog Petrusa vodila kroz fantastičnu avanturu u kojoj smo pratili stope, odnosno krila mladog Crepa, Petruškog zmaja. U prva dva dela trilogije došlo je do konačnog ujedinjenja trojstva braće nakon čega im se gubi svaki trag... Dok se na jednoj strani Srbija na čelu sa Lazarom sprema za Kosovski boj, Morana sprema svoje mračne trupe za konačnu borbu sa zaštitnicima dobra. Međutim, braća su nestala i niko, pa čak ni Morana ne može da ih pronađe... Crep, Teodor i Orlović Pavle kao da su nestali sa lica zemlje. Potraga je sveprisutna. Potraga za Oliverom, potraga za Crepom, Teodorom i Orlovićem kao Zmajem, Orlom i Vukom, ali potraga za njima kao sinovima. Potraga za mirom u duši, potraga za ljubavlju. Potraga za proročanstvom. Sve to budno prate bogovi, zadovoljni razvojem situacije i zainteresovani za konačno razrešenje. Koja je uloga Rogatog kralja i šta se zapravo krije iza njegove maske? Koju igru igra Vrač? Da li će i kako doći do konačnog sukoba Trojstva braće i Morane? Ko će se boriti na kojoj strani? 
Do konačnog sukoba će svakako doći, a šta će se desiti nakon što poslednji mač padne ostaje da se vidi na poslednjim stranicama knjige...

"Čuvari proročanstva", kao poslednja knjiga ove trilogije izazvala je buru emocija i raznolike utiske. Prvo, Milena je dokazala kako epska fantastika ima izuzetne pisce na našim prostorima i dokazala da i žene itekako mogu da pišu o epskim bitkama i sukobima. Takođe, pokazala je da ima svojstven i upečatljiv stil pisanja koji se razlikuje od drugih. Priznaćete, kako se pojavljuje sve više knjiga koje se temelje na slovenskoj mitologiji i srpskoj istoriji teško je stvoriti nešto novo, a da se izbegne utisak već viđenog. Mileni je to definitivno uspelo. 

Posmatrano kao celokupno delo "Proročanstvo bogova" je odlično izmaštana priča koja će vas vezati za jedno mesto, terajući vas da čitate stranicu za stranicom dok ne dođete do samog kraja. Ipak, ako posmatram "Čuvare proročanstva" kao zasebnu knjigu nekako mi na kraju nije to bilo to - posebno kada uzmem u obzir koliko su mi prve dve knjige trilogije bile fenomenlane. Nekako mi se kroz čitanje konstantno provlačio utisak nedorečenosti. Kao da je neko brisao pasuse i ostavljao praznine u priči. Takav utisak sam imala od prve do poslednje strane i koliko god ja to prepustila svojoj mašti kao čitaoca, neke stvari su mi ostale nerazjašnjene i to mi kvari kompletan utisak. Ostaje mi da se nadam nekom proširenom reizdanju koje će otkloniti sve nedorečenosti.

Sve u svemu trilogija "Čuvari proročanstva", Milene Stojanović je svakako delo kojem treba posvetiti pažnju i upustiti se u ovu odličnu avanturu rame uz rame sa zmajem, orlom i vukom! 


Нема коментара:

Постави коментар