"Afanasi - večni san", Tatjana Popov

Sinopsis:
"Ovo je priča o Vukašinu, Strahinji i njihovoj sestri Ognjeni. Istkana nitima prošlosti, u vreme kada su vitezovi ognjem i mačem čuvali nevidljive granice, kada je noć sa sobom donosila bića iz staroslovenskih mitova i legendi, ova će vas pripovest povesti sa onima koji su, istovremeno, koračali sa obe strane nevidljive granice što deli ovaj od onoga sveta. - Miloš Petković"

*     *     *
Mitologije svih naroda bogate su fantastičnim bićima koja, bez obzira da li pripadaju silama mraka ili svetlosti, izazivaju divljenje. Čini mi se da je folklorna fantastika kod nas izuzetno plodno tle iz kojeg niču književna dela koja će vas terati da odgurnete sve obaveze koje imate i prepustite se čitanju i uživanju. Ipak, kao i sve što se previše potencira i tematika slovenske mitologije, vreme srednjevekovne Srbije i Kosovskog boja može dovesti do zasićenosti i utisak već viđenog. Sve je više romana koji se bave ovom tematikom pošto se to, jelte čita. Ipak, umetnost je iste motive, isti vremenski period uklopiti u priču sasvim drugačiju. To je nešto što je uspelo mladoj autorki Tatjani Popov u njenom književnom prvencu "Afanasi - večni san."
Prvo što me je privuklo je sam naslov (dobro i činjenica da moja Sneža aka BookWitch reče da će me knjiga oduševiti).
Šta su to Afanasi? Pojam za koji nikada pre nisam čula, a koji zvuči mistično i odiše magijom. Malo potrage i dođoh do objašnjenja da je Afanas staroslovensko muško ime sa značenjem "besmrtan". Obećavajuće.
O čemu se ovde zapravo radi?
Srbija je na pragu Kosovske bitke. Sama bitka i istorijske činjenice ostaju u pozadini priče, njen okvir unutar kojeg se razvija istinska fantazija. Dva brata i sestra. Vukašin, Strahinja i Ognjena. "Krvlju svezani, sudbinom krunisani.
Bat njihovih koraka isprva se nije mogao čuti, a onda..."
Njihova sudbina, njihova bit nejasna je i samim bogovima, a kamoli njima. Ono što je sigurno od njih zavisi sudbina Srbije, vere, pa i samih bogova. Zov njihove krvi je jak. U nju je utisnuto prokletstvo ili dar prilagođen srži duše svakog od njih, jer...
"Jednom od njih pogled beše uprt u srebrni dukat na tamnom nebu.
Drugi je bio tih kao noćni leptir koji leti po pustom groblju, tražeći spomenik bez imena.
A ona, koja beše voda između njih, voda što gasi vatre, bila je zmajevima. U njenim venama tekla je krv drevnih zmajeva."
Zmaj, vuk, vampir... Ima li fantastičnijih bića u mitologiji i fantastici? Kako je moguće da tri bića, koja pripadaju gornjem, donjem i srednjem svetu budu rođena od iste majke, smrtnice? Koja je njihova uloga u sudbini sveta? Kako je moguće da bogovi, svemogući i sveznajući ostaju slepi pred njihovom sudbinom?
Mistika, fantazija, folklorna fantastika ovog romana uvućiće vas duboko među redove ove knjige i uvesti vas u jednu poznatu, a opet potpuno novu i neispričanu priču i nakon pročitanog poslednjeg pasusa željno ćete iščekivati nastavak jer mnoga su pitanja ostala otvorena...

Нема коментара:

Постави коментар