Roman "Poslednji grad - Potraga", Nebojša Petković

Sinopsis:
"Roman "Potraga" opisuje svet koji je posle pola veka od strašnog i devastirajućeg rata vraćen u okvire srednjovekovne, mračne i paganizmom oživljene stvarnosti, svet u kome se malobrojni "preostali" trude da prežive između surovosti novih gospodara organizovanih u ratničke klanove i onoga što je razaranje ostavilo iza sebe kao svoj zastrašujući nakot.

Glavni junak romana je jedanaestogodišnji dečak, Vuk, čiji će se život u potpunosti promeniti nakon susreta sa slučajnim posetiocem njegovog sela. U iznenadnom metežu, Vuk spasava život ovom čoveku, a on mu, za uzvrat, otkriva brižljivo skrivanu tajnu - na granicama poznatog sveta postoji grad dostupan samo odabranima, koji je sačuvao neke od tekovina ranijih vremena i naprednog, starog sveta. Užasna tragedija koja će nedugo potom zadesiti dečakovo selo, kao i čudnovati san, podstaći će ga da krene u neustrašivu i opsanu potragu za Poslednjim Gradom."


*     *     *

Razvoj civilizacije pomogao je da čovek postigne neverovatne uspehe na različitim poljima, nauke, umetnosti, medicine... Napredovanja su omogućila bolji, lagodniji i verujemo sigurniji život. Istorija nam govori kako su ljudi i bez tehnologije i znanja koja imaju sada činili velika dela. Tome svedoče brojne građevine u svetu i kod nas. Setite se samo naših manastira ili Golubačke tvrđave... One nisu nastale pukom srećom već umećem njenih graditelja.

Razvoj i napredak nauke, tehnologije i umetnosti je bitan i značajan, ali šta ako nas on neminovno vodi ka propasti? Šta ako nas svo to napredovanje i razvijanje vodi ka propasti i vraća vekovima u nazad? U vreme klanova, otvorenih napada, progona Hrišćana... Stavite u jednačinu i veliku katastrofu ravnu III svetskom ratu... Kakva li užasna oružja razvoj donosi? Šta posle toga ostaje? Vera? Nada? Potraga?

"We're heading for tomorrow with the pictures of the past!""Sail Away", Ortodoks Kelts

Ovi stihovi grupe Ortodoks Kelts definitivno mogu da se reflektuju na radnju prvog dela trilogije Nebojše Petkovića "Poslednji grad - Potraga". Naša sadašnjost je razvojem uništila budućnost i vratila nas u prošlost...
Veliki rat je završen i njegove posledice su nemerljive. Sve prednosti civilizacije kakvu danas poznajemo nestale su. Nauka, tehnologija, infrastruktura - razoreni. Gradovi, nekada milionski, sada su ruševine. Gradovi duhova. S tim što su ovi duhovi živi. I željni živog mesa. Strvinari su sada jedini stanovnici ruševina koje su nekada predstavljale gradove. Vera, nada, moral, čovekoljublje, pravda - na ivici preživljavanja su. Poput iskre u tami. Blud, razvrat, gnev, krvoljublje, zlo nadvijaju se nad čovečanstvom i sve dublje ga uvlače u svoju tamu.

Pola veka je prošlo i malobrojni preostali vraćeni su u srednjevekovno, paganasko doba koje je sada surova sadašnjost. Na stalnoj liniji sukoba između dva vladajuća klana - Horde i Vrana - nalaze se ostaci nekadašnjeg čovečanstva, rasuti svuda i okrenuti starim slovenskim bogovima. Uspostavljen je mir koji se drži na staklenim nogama, ali mir. Život se polako vraća...

Na samom početku knjige upoznajemo dečaka Vuka. Vuk živi u jednom malom selu, daleko od svih većih zbivanja. Vuk se razlikuje od svojih sunarodnika. Vreme provodi lutajući šumon, i maštajući o prošlim vremenima i duhovima šume. Kada slučaj dovede misterioznog čoveka u njegovo selo, Vuk će mu spasiti život i pokrenuti točkove sudbine. Otkriće legendu o Poslednjem gradu, o krestijanima, kao i iskre nade i vere duboko u sebi.
Slučaj ili sudbina sačuvaju Vuka od tragedije koja je zadesila njegovo selo i suočen sa užasom i bolom, a podstaknut pričom o Poslednjem gradu i čudnim snom kreće u potragu. Na svom putu naići će na razne ljude, različitih moralnih načela i karaktera. Jedan od njih, misteriozni čovek u crnom, Altaman postaće njegov saputnik i na kraju možda i prijatelj. Da li će uspeti u svojoj potrazi, videćemo... Dug put je pred njima.

Stil pisanja je ono što me oduševljava kod ove knjige. Pisano je vešto i prosto vas uvlači među stranice knjige. Obiluje detaljnim opisima, koji nekada mogu da zaguše, ali u ovoj knjizi to nije slučaj. Bogati opisi su oni što čini ovu knjigu vrednom pažnje. Ne, nije lagano štivo, koje se brzo i lako čita. Ovo je knjiga koja će vas naterati da se dobro zamislite nad sobom i nad načinom na koji živimo. Nateraće nas da se zapitamo da li je ovo pogled u moguću budućnost i koliko brzo možemo da doživimo ovako nešto.

Dualizam, kao učenje o dvojstvu odnosno postojanju dva potpuno različita koji je zastupljen u knjizi ogleda se u mnogo čemu: stara slovenska vera nasuprot hrišćanstva, zlo nasuprot dobra, nada nasuprot očaja, rat nasuprot mira. Realno i fantastično su povezani i međusobno se dopunjuju.
Likovi izazivaju devojaka osećanja. Čas mi se izuzetno dopadaju, čas me nerviraju. U jednom trenutku ih opravdavam, dok ih u drugom grdim. Izmaštani su tako da nema crnog i belog jasno podeljenih, već je prisutno mnogo sivila i to u različitim nijansama. Tako da nisu svi članovi Horde loši, niti su sve Vrane dobre...Nakon čitanja "Potrage" stihovi jedne kafanske pesme ostali su da mi se vrte u glavi:
"Ima jedna krčma u planini
vide joj se svijetla noću u dolini.
Ko to pali svijeće i po krčmi šeće,
to je lijepa Mara, kći starog krčmara..."

Zašto, otkrićete kada pročitate knjigu.
Нема коментара:

Постави коментар