Roman "Carska potera", Stiv Beri


Sinopsis:
"Koton Malon bio je ubeđen da mu je otac poginuo u podmornici u katastrofalnoj nesreći, sve dok nije došao do potpuno šokantnih podataka − njegov otac zapravo se nalazio na tajnom nuklearnom brodu koji je nestao ispod ledenih santi Antarktika.
Bliznakinje čiji je otac bio na istoj tajnoj misiji otkrivaju Malonu da su nacisti istražili Antarktik davno pre Amerikanaca, i to zahvaljujući tragovima iz grobnice franačkog cara Karla Velikog. Malon saznaje da grobni spisi ukazuju na to da je kobno putovanje njegovog oca usko povezano sa otkrićem koje može ostaviti ogromne posledice na čovečanstvo. Zajedno sa bliznakinjama, Malon kreće u opasnu potragu koja ga vodi do nemilosrdnog antarktičkog leda, gde će se konačno suočiti sa istinom o očevoj smrti.
Stiv Beri veoma pedantno spaja raznovrsne elemente, istorijske zagonetke i naučna saznanja u mističnu, uzbudljivu celinu. Oni koji su uživali u neizvesnosti Izgubljenog simbola, nikako neće moći da se odvoje od ove knjige."*     *     *

Postoji teorija koja govori da je Atlantida zapravo verzija onoga što je danas Antarktik. Ova teorija se zasniva na radu Čarlsa Hapguda, čijoj je knjizi “Pomeranje Zemljine kore” iz 1958. godine predgovor napisao Albert Ajnštajn. Prema Hapgudu pre oko 12.000 godina, Zemljina kora je izmestila kontitent koji je danas Antarktik mnogo severnije. Ovaj nagli prelazak je osudio tadašnju civilizaciju na propast i njihov grad je ostao zarobljen ispod slojeva leda.
Postavlja se pitanje da li je moguće povezati ovu teoriju sa likom i delom Karla Velikog, pa onda sve to upakovati u jedan triler prepun akcije? Odgovor je potvrdan ukoliko ste Stiv Beri.
"Carska potera" nije knjiga koja se bavi istorijom i vladavinom Karla Velikog, već zasniva svoju radnju oko podmornice koja se 1970. godine gubi u vodama blizu Antarktika, kao i potragom sina jednog od članova posade, Kotona Malona, koji želi da zna šta se zaista dogodilo.
O čemu se zapravo radi? Kao dete, bivši vladin agent, Korom Malon saznaje da mu je otac poginuo u tragediji u Severnom Atlantiku koja je zadesila podmornicu čiji je član posade bio. Međutim, kao odrastao čovek, Malon saznaje kako je podmornica u kojoj je bio njegov otac deo tajnog nuklearnog projekta i da je izgubljena u strogo poverljivoj misiji u vodama ispod antarktičkog leda.
Tu su i bliznakinje, Dorotea Lindauer i Kristil Falk koje žele da saznaju šta se dogodilo sa njihovim ocem, koji se takođe nalazio u istoj podmornici, s tim što one znaju nešto što Koton ne zna - inspirisan tragovima koje pronalazi u grobnici Karla Velikog, Nacisti su istraživali Antarktik pre Amerikanaca. Nakon toga Malon pronalazi šifrovane dnevnike koji govore o "jeziku nebesa" i zagonetke koje postavlja drevni istoričar Ajnhard, a koje Malona vode na neizvestan put sa bliznakinjama, na čijem će kraju otkriti istinu o sudbini svog oca.
Priča je zanimljiva i obiluje zanimljivim obrtima, ali stil pisanja je takav da čini knjigu mučnom za čitanje. U čemu je problem? U toku jednog poglavlja Beri skače sa jednog toka misli na drugi, odnosno priču vode različiti likovi koji govore o različitim događajima koji su u nekoj daljini povezani, ali imaju malo dodirnih tačaka u datom trenutku. Takva je prva trećina knjige i može navesti čitaoca da odustane od daljeg čitanja, što bi bila šteta pošto je završnica zaista dobra. Činjenica je da čitanje prvih 150 strana zahteva konstantno vraćanje na predhodno napisano kako bi se ispratile sve priče koje se paralelno odvijaju na različitim lokacijama i na prvi pogled su nepovezane. Završnica romana bi bila perfektna, ukoliko izostavimo poslednji pasus koji je nedorečen i meni deluje kao u uvod u neki novi roman, što je prilično iritirajuće jer je van konteksta prethodno pročitanog i prilično nedorečen. Sve u svemu roman obiluje akcijom i neizvesnošću, ima obilje likova od kojih su neki vredni pažnje, dok su drugi tu samo da učine radnju kompleksnijom, ali je svakako roman kojem treba dati šansu. "Carska potera" nije bila ono što sam očekivala, ali nije ni loše ispala na kraju čitanja pored svih zamerki. Misterija koja povezuje Karla Velikog, drevnu civilizaciju, Naciste i Arijevce, kao i konačno razrešenje tajne sudbine Kotonovog oca je ono što čini roman zanimljivim.

Нема коментара:

Постави коментар