"Kosingas - neispričane priče", grupa autora

Sinopsis:
"Pridružite se epskom putovanju legendarnih junaka iz davnine. Od arapske pustinje i afričkih vrleti, preko čarobnih kavkaskih šuma do Hibernije, ka njihovom odredištu na Hemu. Kosingas Gavrilo okuplja Red Zmaja pred odsudni boj sa mračnim gospodarom, koji će učiniti sve da ih zaustavi u njihovom naumu... "


*     *     *

Da li ste čitali trilogiju "Kosingas", Aleksandra Tešića? Uživali u tome? Ukoliko je odgovor potvrdan, onda je zbirka "Kosingas - neispričane priče" prava poslastica za vas! Ja sam jedva dočekala da je se dokopam i izuzetno sam zadovoljna što krasi moju policu sa knjigama.
Elem...

"Beše otvoren prolaz do Pakla, a on je ključao i spremao se da se prelije. Skinuh s leđa Jarovita i izjahah pred trostruki red vitezova da me svi vide i čuju.
„Zmajevi!“, povikah, a moj glas na tren nadjača tutnjavu koja se čula u daljini. „Šta god bude izašlo iz ove rupe, vratićemo ih nazad! Pomolimo se našim bogovima i podignimo mačeve! Secite ih bez milosti! Za njih sunce prvi i poslednji put izlazi!“
Iz pet hiljada grla začu se ratni poklič, a uto iz zemlje počeše da kuljaju bauci. Bože mili, izgledaše kao mravinjak! Navala svakojakih stvorenja, uglavnom psoglavih, koji se guraju, čak gaze jedni preko drugih, preskaču, svi željni krvoprolivanja, gladni i proždrljivi. Prizor od koga se krv ledi u žilama, a od koga hrabrenicima oči svetlucaju kao sunčev sjaj.
„Zmajevi, u napad!“, viknuh, a Ljutovid sam polete niz padinu.
„Za čast i slavu!“, viču naši, pa se razli klicanje ravnicom kao nezaustavljiva poplava."

Ovaj odlomak je iz trećeg dela trilogije "Kosingas - smrtovanje" i odnosi se na konačnu bitku ka kojoj su Gavrilo i Marko krenuli kada su im se putevi prvi put ukrstili. Ipak, u odlučujućem sukobu sa užasima koje kriju dubine Ada naši junaci imali su pomoć sa strane. Zmajeviti junaci sa svih strana sveta odazvali su se Gavrilovom pozovu i upustili se u ovu bitku svetla nad tamom...

"Godina je 6897.Vitezovi Reda Zmaja odazivaju se pozivu kosingasa Gavrila da učestvuju u borbi protiv mračnog gospodara.
Pred njima je dug i neizvestan put, jer Hromi Daba učiniće sve da ih zaustavi.
Ovo su njiho njihove neispričane priče..."

Ko su ti "oni"? Koji su to zmajevi junaci koji su smatrali da treba da se odazovu Gavrilovom pozivu i krenuli put Čvorišta? To su druid Lugbrand (Aleksandar Tešić), amazonska ratnica Altin-Ar (Drina Stejnberg), Alfatin (Pavle Zelić), pustolov Gijorg (Pavle Zelić), arapski junak Sirat Antar (Aleksandar Tešić), keltski kralj Kormak Mak Art (Goran Skrobonja), Vid Batori (Nebojša Petković) i Volfditrih (Nebojša Petković). 

Svi oni su oličenje svega što krasi jednog zmajevitog junaka. Svako od njih je rame uz rame sa Gavrilom i ostalim zmajevitima među najvećim, ako ne i najveći junak u svojoj zemlji.

Ako me pitate koja priča je najbolja ili koji autor je odradio najbolji posao, ja ne mogu nikako dati drugačiji odgovor od sledećeg: Svi! Sve priče koliko ih ima su fenomenlane. Tako se dobro nadovezuju na prolazno štivo i Tešićevu ideju da čine jednu jedinstvenu celinu.
Junaci ovih priča, svi do jednog, imaju svoje vrline, mane, unutrašnje borbe i lične demone sa kojima se sukobljavaju, ali i jedinstven cilj. Stići na vreme do Čvorišta i osloboditi svet od zla koje mu Hromi Daba sprema.
Pored Gavrila, izdvojila bih Vida Batorija i Altin-Ar kao junake koji su mi bili najzanimljiviji, ali uz napomenu da su svi junaci ove zbirke izuzetno izmaštani.

Ovo je svakako jedna odlična zbirka i nešto što bi svi ljubitelji domaće epske fantastike trebalo da pročitaju.


Нема коментара:

Постави коментар