"Порекло", Ден Браун

Синопсис:
"Од аутора „Анђела и демона“, „Да Винчијевог кода“ и „Инферна“, чији су романи преведени на 56 различитих језика и продати у више од 200 милиона примерака широм света, роман „Порекло“ је роман који критика описује као Браунов најбриљантнији и најузбудљивији до сад. Запањујуће инвентиван нови роман најпопуларнијег писца трилера на свету.

Ко год да сте.

У шта год да верујете. 
Сада ће се променити."


*     *     *

Шта је старије: кокошка или јаје?
Ко нас је створио: Бог или еволуција?
Одакле смо дошли?
Куда идемо?
Чиме смо заслужили да будемо на врху ланца исхране?
Ко или шта је следећа карика у еволутивном ланцу?

Људи, као најјача карика, су увек имали потребу да одговоре управо на ова питања. Међутим, одговор је нешто што нас плаши, нешто што желимо да откријемо,  а истовремено нас могуђност сазнања ужасава.

Управо ова два питања >>Одакле долазимо? Куда идемо?<< основа су најновијег романа Дена Брауна "Порекло".

Као и у претходним романима, и у роману ,,Порекло" пратимо авантуре професора науке о симболима и верске иконографије Роберта Лангдона. Овог пута, Лангдон одлази у музеј Гугенхајм у Билбао да би присуствовао контроверзном открићу у историји човечанства које је реализовао један од његових бивших студената са Харварда, Едмонд Кирш, милијардер и футуролог.
Међутим, све ће кренути наопако. Лангдон ће, заједно са директорком музеја Амбром Видал, откривати тајне које Кирш крије и покушаће да избегне разне препреке које му невидљиви непријатељ поставља, а сумња да га и краљевска породица омета у истрази.

Не могу да кажем да сам искрени љубитељ Браунових књига, мада је први сусрет са њим кроз "Да Винчијев код" био чисто одушевљење. Како год, радо сам читала његове књиге и радовала се свакој следећој. Надала сам се истом и када ми је "Порекло" пало под руку... Е сад... После читања ове књиге, нисам сигурна да ћу баш полетети ЗА неку наредну Браунову књигу.

Да кренемо од почетка. "Порекло", као и предходни Браунови романи из серијала о професору Лангдону, има исту нит водиљу: злочин који се одиграо на месту културног и/или верског значаја - у овом случају то је музеј, мистерија коју треба решити, прелепа и препаметна млада жена која ће Лангдону бити десна рука, теорија завере, религиозне контроверзе и наравно прегршт научних и културних информација. Све у свему испробан и превише форсиран рецепт.  При том књига је препуна момената који подсећају на филмове "Немогућа мисија" и филмове из серијала о тајном агенту 007. Значи, пуно светлуцавих, шпијунских ствари за дечаке и много јурњаве различитим превозним средствима.

И све то би било у реду, да смо на крају добили неке нове, занимљиве одговоре на горе наведена питања: Одакле долазимо? Куда идемо?
Међутим од тога нема ништа. Предвидиво, млако и некако траљаво. Занимљива идеја која је веома лоше спроведена. Нема ту никаквог узбуђења, ни мрва обећане мистерије и напетости. Недостаје онај главни моменат који је бар мене вукао ка Брауновим романима: нема те мистерије у решавању загонетки, разбијању шифри и ребуса, ништа.

Све у свему, утисак који ова књига оставља је једна равна линија.
Опет... То је мој утисак. Можда се други одушеве. Свакако поделите своје утиске...

Нема коментара:

Постави коментар