Рецензија романа "Доријаново завештање", аутора Николе Јовановића


Синопсис:
"Прича романа је смештена на огромни континент Арданију. Остарели владар Новог Царства, Хенрик Ослободитељ, управо је изгубио битку са давно прогнаним народом Митрадитима што јаше на застрашујућим Елфантима. Северна граница је пала и клонули цар позива себи свог миљеника Теа, некадашњег капетана елитног одреда Бесмртних. Теов задатак је да стигне у Светиград пре Митрадита, и изнесе свете реликвије из древног града. Међутим, Тео схвата да Светиград није само град стотину вера већ и место хиљадугодишњег сукоба људи и Енарија, расе налик вилинској. Нашавши се између сукобљених страна Тео почиње да склапа застрашујућу причу о предстојећем уништењу Арданије.

Једни би да задрже стечено, други да поврате изгубљено, али судбина није у легијама ратника, црвеним пирамидама, хладним тврђавама и мистичним сребрним шумама. Тајну чувају древне реликвије и душе неколико људи које су дотакли прсти судбине. Да ли је то паук што плете мрежу издаје, тајна друштва, изгубљени народ, или, можда, сенка са ножем од вулканског стакла, откријте у уводном делу узбудљиве епскофантастичне саге Доријаново завештање. "


*     *     *
Када неко каже како је љубитељ епске фантастике, најчешће се прво поведе прича о Толкину и његовој Средњој земљи или о Мартину и "Игри престола". Да, свакако аутори и дела вредна помена, фантастично написана са перфектно осмишљеним световима...
Међутим, да ли сте чули за град Ниш у Србији? Шалу на страну, сигурно да јесте. Елем, Ниш није измаштан град, али је свакако град у којем се заиста мнооогооо, али пре свега квалитетно машта. У неколико наврата сам писала и причала о великом броју (који изгледа константно расте) одличних писаца. Да ли је у питању ваздух, вода, магија нека или нешто друго не знам... Један од тих чаробњака писане речи из Ниша је и Никола Јовановић. Његов дебитантски роман "Доријаново завештање" води нас у свет једнако добар као и свет Вестероса и Средње земље.

Домаћа епска фантастика у последње време је заиста доживела и доживљава прави процват захваљујући ауторима попут Александра Тешића, Милене Стојановић и Милоша Петковића на пример. Карактеристично за њу је да се ослања на домаћу историју и словенску митологију. Слични почетни мотиви, ликови и временски периоди, али сасвим различите и јединствене приче.
Никола Јовановић не следи ту утабану стазу, већ креће једним новим, само њему знаних путем и води нас на континент Арданију. А тамо нас дочекују бурни догађаји који прате јунаке ове приче.
Наслов романа алудира на то да ће један од јунака бити Доријан сам, али је само варка... О чему се овде ради?
Давно прогнани народ Митрадити супротстављају се владару Новог Царства, Хенрику Ослободитељу. Хенрик, како прегруписао своју војску и кренуо у контра напад, напушта Северну област. Одлазећи, шаље свог миљеника Теа, бившег припадника елитних одреда Бесмртника на тајну мисију од велике важности.
Теов задатак је да стигне у Светиград пре Митрадита, и изнесе свете реликвије из древног града. Међутим, Тео схвата да Светиград није само град стотину вера већ и место хиљадугодишњег сукоба људи и Енарија, расе налик вилинској. Нашавши се између сукобљених страна Тео почиње да склапа застрашујућу причу о предстојећем уништењу Арданије.
Читајући о Теовој авантури и спашавању реликвија из Светиграда, паралелно пратимо и причу о Тари, која је кључ пророчанства које датира још из времена пре пропасти и које говори о уједињењу елеманата Енарија. Која је Тарина улога у остварењу пророчанства? Хоће ли се приклонити светлости или силама мрака?
Тео и Тара су мени свакако били најзанимљивији ликови овог романа, али он крије и много других ликова, можда на први поглед безначајних, али који заправо носе причу и чине њену душу.
"Доријаново завештање" је дело које може да стоји раме уз раме са "Песмом леда и ватре" по комплексно изграђеним светом и ликовима. Ово је први део једне епске саге која ће свакако задовољити очекивања љубитеља овог жанра.  Са нестрпљењем очекујем наставак приче (који би требало да се зове "Принц Астара", али није сигурно) који ће ускоро бити доступан. читаоцима.

Нема коментара:

Постави коментар