Два у један рецензија - "Перунов хроничар - Рог словенских богова и Шапат Ђавоље вароши", Милоша Петковића


Трилогија "Перунов хроничар" је друга по реду из пера Милоша Петковића, нашег младог аутора из Ниша. Састоји се из следећих књига:
~ "Заборављена легенда древне Сорабије";
~"Рог словенских богова";
~"Шапат Ђавоље вароши".
Након прочитаног првог дела у којем се упознајете са главним јунацима Звезданом од Дивљане, Саладином Џал Пуром, Сецикесом Рунвидом, друидом Вилиндаром, вилом Наисом и другима, Петковић вас је увелико увукао у фантастичан свет древне Сорабије испуњен словенском митологијом и њеном мистичном лепотом. Дубоко сте незадовољни и желите да наставите читање и да вас млади Писац, наратор приче и последњи Перунов хроничар, поведе даље у авантуру са миљеником богова... Јер прича је остала недовршена... Морана је жељна освете... Спрема се да исконско зло пошаље међу житеље Сорабије... И неће стати све до њеног или Звездановог последњег даха.*     *     *
Синопсис:
"У другом делу трилогије „Перунов хроничар” аутор прати даља открића о давној прошлости до којих долази млади писац – главни јунак романа.
Седам година након Мразног рата за Сорабију, ране су, напокон, извидане. Међутим… Морана, жељна освете, поново доводи древно, заборављено зло. Док тврђаве горе, а крв натапа земљу Сорабије, Звездан од Дивљане са шачицом преживелих бежи у Ђавољу варош. Тамо ће му, под окриљем бледог месеца, три суђаје прорећи судбину…
Од Вилинграда до Великог Новгорода и језера Ладога, од Сорабије до срца руских тајги, где се богатири и ропочажници клањају словенским боговима, одвија се клупко епске саге чију тајну вековима чувају припадници реда Перу­нових хроничара. Када се урлик рога словенских богова буде проломио вилином котлином, Перунове муње подераће небо и многи ће устукнути. Страх је створио богове, а храброст – она ствара хероје!"


Где почети?! "Рог словенских богова" је књига која ће вас одушевити, изнервирати, покидати вам живце и то све у пар тренутака. Невероватни развој догађаја тераће вас да читате књигу широм разгорачених очију и отворених уста. 
Седам година од битке пред Мразном тврђавом је прошло у миру и благостању.  Сорабијом је владао Звездан од Дивљане и чинило се да је све у најбољем реду... Али зло не спава и не мирује. Зло не заборавља. Морана кује план да освети Мразла Мећавника, сина којег јој је Звездан одузео. Пробудите древно зло, оно исконско које годинама спава у најцрњој тами... Земље Сорабије ће бити натопљене крвљу невиних, а Звездан ће учинити све да осујети Морану. Међутим, како је судбина коју је краљица смрти наменила Сорабији најцрња и најстрашнија, пут ка победи ће бити тежак и водиће Звездана и његове пријатеље на далек пут све до далеких руских тајги. Удруженим снагама са неким новим јунацима попут Борјана Мрког, Перунаса од Тамге, Ивана Царевића, Василисе Прекрасне и Рагнара Лодброка, упустиће се у борбу са силама таме.
Петковић нам у другом делу "Перуновог хроничара" показује колика је његова умешност у повезивању митологије, народних предања и бајки са његовом маштом при чему из његовог пера излази прича која буди буру помешаних осећања у читаоцу и држи пажњу од прве до последње речи.

*     *    *
Синопсис:
"У завршном делу трилогије Перунов хроничар, млади писац потпуно неочекивано и сам постаје део заплета у којем ће тајна древне словенске легенде бити откривена... до краја.
Након смрти Мразла Мећавника и пораза древних Искона, Морана је у потаји ткала мрежу хладне освете. Потпомогнута од стране северњачког бога-превртљивца и страшног господара подземног света, Морана је на Сорабију ударила из свих оружја. Ипак, стари хроничар беше упозорен. Након што је чуо шапат камених горостаса Ђавоље вароши, мистични чаробник је отпослао соколове на све четири стране света и отишао у Вилинград.
Док се шачица преосталих припадника древне вилинске расе буде борила за спас Велесових шума и док гмурске уходе, опсенари и кудрави див Злот буду трагали за Перуновом највреднијом реликвијом, Звездан од Дивљане мораће да сиђе у срце Ада и оствари судбину. Али, неће бити сам. Руски богатир, нордијски јарл и хеленски ратник, помоћи ће Звездану да се избори за свој народ, своју земљу и своју највећу љубав. Ипак, поприште последње битке биће тамо где је све и почело... Тамо где је Перунов хроничар чуо шапат камених дивова... У Ђавољој вароши. "


Какву тајну чувају горостаси Ђавоље вароши? Шта чувају дубине испод ње? Каква сила покреће шапат Ђавоље вароши тајна је коју знају Перунови хроничари... Након последњег Мораниног пораза, краљица смрти се спрема да зада последњи ударац, да уништи све - природу, љубав, веру и наду, јер она зна да када људима одузмеш наду, живот се гаси заувек. Ипак, Морана је свесна снаге коју поседује Изабрани, миљеник богова, Звездан од Дивљане, први човек који јој је два пута пркосио и осујетио јој планове. Тражећи помоћ са стране од северњачког бога превртљивца и хеленског господара подземног света креће у судбинску битку како би утолила глад за осветом.
Љубав је покретачка снага човечанства и нема ничег чистијег од родитељске љубави. Она је јача од сваке магије, војске и даје појединцу надљудску снагу... Таква снага претвориће Звездана у силу јачу од смрти и уздићи га изнад самих богова.
Завршни део трилогије, иако по броју страна најмањи, маестрално заокружује целокупну причу о најстаријој сорабијској легенди, о Изабраном ратнику и његовим авантурама. Петковић је показао изузетну вештину писања, повезивања нордијске, словенске и грчке митологије на такав начин да ће вас оставити без даха. Жртва за оне које волиш, за своје ближње је увек била најјаче оружје праведника против сила таме и као таква показује да љубав увек побеђује и да нада умире последња.

Нема коментара:

Постави коментар