Рецензија романа "Бејла", Дрине Штајнберг (Drina Steinberg)

Синопсис:
"Роман који су с нестрпљењем ишчекивали љубитељи трилогије Пурпур Арконе, а који ће несумњиво очарати и све оне којима ће ово дело бити први сусрет са магичним пером Дрине Штајнберг. Вешто сликајући портрет главне јунакиње, ауторка успешно хвата суштину женског бића, обједињујући у Бејли неустрашиву ратницу и крхку жену коју емоције уздижу једнако лако као што је ломе. 
Пронаћи ћете себе у Бејлиним осећањима, поступцима, стрепњама и снази која чини жену једном од најмоћнијих сила у универзуму. Осетићете сваки дрхтај главних јунака док се боре са љубављу која их као пламен гута на страницама овог романа који се чита у даху. Постаћете део мистичног света који нећете желети да напустите. 

Овога пута, Дрина вас води даље од Арконе и Јава, у првобитну земљу насталу унутар граница Лениних стубова, у наручје саме Мајке Природе. Суочава вас са пророчанством које после седамдесет година спокоја поново уноси немир међу словенске богове, терајући их да се врте укруг, неспремни за сусрет са злом које хиљадама година притајено чека да се отворе врата Коловрата."
     Када сам се упознала са светом Арконе, Пурпур Деван, Алеком Лирајем и осталима, увучена сам у вртлог ватрене љубави, беса, словенске митологије и допало ми се. Не могу да кажем да сам била одушевљена, али да ми се веома свидело јесте. Ни тренутак се нисам покајала што сам купила ову трилогију за коју сам, искрена да будем, чула случајно. Пресудило је то што се бави словенском митологијом која ми је веома интересантна и једна од омиљених тематика када бирам књиге. Феноменална мешавина љубавне приче, епике, фантастике и словенске митологије са додатком еротике. Е сад, управо тај додатак је мени био вишак, али просто ствар је у личним преференцијама. Свакако, након читања "Пурпура Арконе", нестрпљиво сам чекала наставак приче и "Бејлу"...     Чекање се исплатило и она је коначно била у мојим рукама... Радовао ме је број страница, а насловница, као и синопсис приче су ме одушевили и потврдили осећај да ће "Бејла" да помери све границе и уздрма читаоце. Фразе попут оне "књига се чита у једном даху" су ми увек биле бесмислене, али ово је књига која вас буквално тера да задржите дах док је читате и прети да вас зароби и омађија тако да је не испуштате из руку све док не стигнете до последње стране.
     Током читања прети вам опасност од налета помешаних емоција. Са Бејлом, имаћете нападе беса, панике, туге, узбуђења, иритираће вас својим размаженим понашањем и тврдоглавошћу, а опет неке ствари ће вас уздрмати до темеља. Моја порука ауторки: Дрина, ако си некога морала да убијеш, зашто знаш већ кога??? Не могу га прежалити...

     Елем, Бејла је много тога... Ћерка Јара и Пурпур. Наследница Јава. Ратница. Будућа владарка света. Тврдоглава. Размажена. Поносна. Неустрашива, а опет на смрт преплашена. Крхка. Нежна.     Једно пророчанство, натераће Јара да се забрине и крене у решавање проблема, који може да доведе до краја света који познајемо...

„Када се деца погну ка Мајци Земљи, а Отац Света им леђа окрене своја и у небо погледа, то биће знак да Сенке узму кључеве своје и широм отворе капије, пуштајући на слободу Рогжда, да узме све што је твоје.“ 

"Деца" из прорачанства су кумири словенских Богова, који се налазе у првобитној земљи, далеко од Јава и Нава, унутар граница Лениних стубова - у срцу саме Мајке Природе.

Да се разумемо, Пурпур и Јар су нешто посебно... Али ни Бејла није сама... Она има Јара, али и још једног мушкарца који ће јој срушити тло под ногама, који према њој не осећа ништа сем исконске мржње и презира, али само на почетку. Жад Беркут.Када упознате Јара, мислите да је то то. Ипак, не. Беркут је јак, стабилан, чврст, хладан као лед и управо оно што је толико различито од Бејле, а што је употпуњује. Знате како кажу, супротности се привлаче... Одувек је тако.

Прича о пророчанству, о поновном доласку Рогжда је таква да вас води у одличну причу епске фантастике. Описи битака, сплетки, интрига, неочекивани обрти, Јаров бес - није он џабе бог рата су нешто што ће сваког љубитеља епске фантастике одушевити. Са друге стране ту је љубавна прича, пуна унутрашњих борби, сукоба осећања и дужности, срца и разума...  Све то заједно са порешно протумаченим пророчанством добијамо једно врхунско дело.

У "Бејли" Дрина је надмашила саму себе једно сто пута. Све ствари које су ми недостајале и сметале у "Пурпуру Арконе" овде су нестале. Просто, ово је књига која не може да вас остави равнодушнима. Сви елементи одличног дела епске фантастике су ту. Ако је "Бејла" на овакав начин одушевила читаоце, не смем ни да помислим шта можемо да очекујемо од "Јара" који стиже на јесен.Све у свему, све што сам очекивала од "Бејле", све чему сам се надала Дрина је вишеструко надмашила!


Нема коментара:

Постави коментар