Три у један рецензија: Трилогија "Вукови судбине" Милоша Петковића

Синопсис:
"Хероји не бирају судбину, судбина бира њих...
Екслузивно, редиговано издање трилогије у једној књизи, са девет поклон-прича.
Три књиге у једној:
-Вукови судбине
-Хероји Месечевог знамења
-Духови блага"*     *     *

     Како сам одрастала читалачки укус ми се временом доста мењао. Данас се све више окрећем делима епске фантастике, посебно домаћим ауторима. Веровали ви томе или не, ми имамо одличне писце! При том, младе људе... За велики део ствари које волим, било да је у питању музика, стрп, филм или књижевност велики, чак огроман утицај имају моја старија браћа. Они су криви за љубав према писаној речи, а посебно према фантастици. Додуше, ја сам за разлику од њих више наклоњена епској него научној фантастици.
     О Милошу Петковићу сам слушала дуго, од разних људи... Онда за рођендан добијем једну његову књигу (други део трилогије Перунов хроничар), па слушајући доста о њему и његовом делу од моје драге BookWitch решила сам да коначно прочитам неко Милошево дело. 
     Увек ваља почети од почетка, а како ми је брат библиотекар, искористим га да се домогнем прве Милошеве трилогије Вукови судбине. Због разних обавеза читање се одужило, али искрено вредело је... 

Па да кренемо :)

Прва књига трилогије је сам увод у једну занимљиву авантуру... 

У магијском свету, створеном од стране Белеара, врховних богова, мистериозни вилењак Адарон се сусреће са породицом гномова Инсомниусима које спашава од демонског бића, рогатог вука.  Спријатељи се са њима, а након тога са једним од њих, гномом-илузионистом Дријагом Инсомниусом креће у невероватну авантуру, односно у потрагу за благом које је добро скривено у ризницама мрачног чаробњака Шаруина, највећег мага Подземног света. На свом путу, срећу се са разним ликовима, а судбина их непогрешиво води ка особама које ће постати нераскидиве карике ланца који ће представљати групу јунка названу Вукови судбине. Варварски краљ Халга Отаријанац, патуљачки шампион у испијању пива Харод Гвозденврч, озлоглашени пират Џон Бура и свештеница Кендра Ле Корм судбински су везани са Адароном и Дриагом. Прича која почиње као авантуристичка потрага за благом развиће се у много више од тога.


Потрага за Шаруиновом ризницом и благом које крије довешће Вукове у превирања и борбе унутар давно срушене империје. Ово је тренутак када потрага за благом постепено прераста у сукоб и вечну борбу добра и зла, сила таме и силе светла. Сплет чудних околности или сама судбина учиниће да се умешају у борбу која није њихова и постану хероји Месечевог знамења. Међутим, њихово херојство навућиће им на врат злокобну сенку Тмине и крволочне непријатеље. Пут их води кроз магичне шуме, сурове кланце, величанствене градове. Постају и мета Поноворођене, али и спасиоци свега доброг. Од авантуриста у потрази за благом, постају хероји које води невидљива нит судбине руку под руку са храброшћу, љубављу и искреним пријатељством.


Иако нису заборавили свој циљ и неуморно иду ка његовом остварењу Вукови судбине не могу да остану равнодушни када чују древно пророчанство које се надвија као црни, олујни облак над Континетом. Они чине све да не дозволе да Мрак прогута Добро и на путу да спрече остварење мрачног пророчанства посетиће место где су рођени Богови природе, град народа под планином, свети храм песка, као и Гробље бродова и његове дубине. Да ли ће то бити крај ове епске аванутре и или почетак нечег већег остаје да сазнате читајући последње редове ове триологије.

"Вукови судбине" су прво веће дело Милоша Петковића. Када узмете у обзир младе ауторове године у тренутку настајања ове трилогије, као и саму чињеницу да је то прво његово дело које припада најкомплекснијој књижевној форми - роману, ово је веома добро, чак одлично дело епске књижевности. Иако, на почетку изгледа као авантура где наше јунаке воде чисто материјални инстикти и жеља за богатством, након сваке прочитане стране види се да су они много више од тога. Примећују се утицаји других дела истог и сличног жанра, али просто то је нешто што није могуће избећи. У почетку ми је сличност са Господаром прстенова - дружина прстена била веома присутна, а ако су редови одмицали, била је све мање приметна...  Искрена да будем, нисам сигурна да бих се одушевила књигом оволико колико јесам да сам читала сва три тома појединачно, како су излазили, са размаком између књига, али овако, у целини ја сам заиста одушевљена и најискреније препоручујем ову трилогију. Плус, поклон-приче које се налазе у овом обједињеном издању су одличне и у великој мери дочаравају ствари и тренутке који су голицали машту, а можда у посeбним издањима остали недоречени.

Драги моји, вама препоручујем трк у библиотеке и књижаре по трилогију Вукови судбине, а ја идем код моје BookWitch по први део Перуновог хроничара.
Милошев рад можете пратити на facebook страницама:

а књигу можете набавити на сајту издавачке куће PortaLibris.Нема коментара:

Постави коментар