Рецензија романа "Бајка над бајкама - Два цара"


Синопсис:
"Епска фантастика према мотивима бајки и песама на којима су одрастале генерације.

Сенка је слепа, али има немушти језик и разуме животиње. Прогоне је мрачне силе, али се, случајношћу или вољом богова, око ње окупља и мала дружина хероја с моћима које превазилазе људска ограничења. Древна мапа извезена магичним нитима крије тајне које ову девојчицу могу довести до оружја потребног да се победи прастаро зло, пре но што јунаци буду невољно увучени у ратни вихор који се неумитно надвија.
Са једне стране је царевина која већ двадесет лета истрајно шири своје границе, решена да освоји свет. Амбиције хурскога цара непрекидно распирује ала, древна неман притајена у његовог царици. Уз њега су и највећи од свих јунака, заклет да га вечно служи, и најстарија од свих вештица. Њена кћер остала је с друге стране, уз некада моћну царевину недавно изашлу из раздобља безвлашћа. На непокорној земљи другога цара је и тајни улаз у доњи свет, где је пре много векова одложено једино оружје које алу може трајно поразити. Сукоб два цара зато изгледа неминован, а тај окршај ће обликовати и судбину света."                                 *     *     *
Народна, усмена књижевност се у много чему ослања на митологију и обратно. Нема митологије без народне књижевности, ни народне књижевности без митологије. Може се рећи да митологија заправо и јесте народна књижевност јер је уткана у њену душу и суштину. Митолошка бића - виле, вештице, дрекавци, русалке, тодорци, змајевити јунаци, као и многи други су неизоставни у народној књижевности, нарочито у бајкама, мада је њихово присуство обавезни део и народних песама. Управо тим начелом води се и Ненад Гајић у свом роману "Бајка над бајкама - Два цара". 

Радња романа се директно надовезује на завршетак првог дела планиране триологије, "Бајка над бајкама - Сенка у тами". Слепа девојчица, предодређена нитима судбине да спасе свет од страшне але, у пратњи дружине хероја која се само на први поглед случајно скупила око ње, прати древну мапу како би пронашла оружје које ће им у пресудној битци донети победу. Међутим, непријатељ не спава и кује планове како да их осујети.

Први роман ове триологије у настајању ми је био симпатичан. Занимљива идеја, можда не потпуно успешно реализована, али са огромним потенцијалом - да се разумемо, сама тематика која се ослања на словенску митологију и народну традицију и књижевност Срба може само да заинтригира читаоца. Била сам уверена да је "Бајка над бајкама - Сенка у тами" само загревање и голицање маште, а да ће нас "Бајка над бајкама - Два цара" оставити без даха и као на иглама док очекујемо завршни део триологије. Међутим, догодило се управо супротно. У другом делу ни један пропуст (опет ствар је у мом личном доживљају) није исправљен и побољшан. У првом делу добар део приче своди се на упаковане одломке из народне књижевности, који је вероватно требао да нам приближи целу причу и да послужи као подтка овог романа. У наставку, аутор се и даље држи овог стила писања, с тим што сада прича губи нит и конфузна је. Преузети су читави делови из епских народних песама, који при том нису повезани и не види се суштински значај за сам ток догађаја. Десетерац је буквално пребачен у прозни текст. Преплићу се архаични и модерни говор и то целој причи још више даје неозбиљну ноту. Једино ми је сам крај романа био занимљив и обећавајући.

  Целокупан утисак је као да је аутор имао добру идеју на самом почетку, али није знао шта са њом да ради. Када неко обећа "Бајку над бајкама" нема места за препричавање и парафразирање народне књижевности. Неопходно је дати читаоцима нешто ново, нешто што ће држати пажњу, одушевљавати домишљатошћу. Није спорно ослањати се на народну књижевност, али се треба чувати од њеног простог интерпретирања што се овде догодило.

Издавачкој кући Лагуна треба честитати на одлично обављеном послу код промоције ове књиге која привлачи пажњу и одговара ономе што наслов обећава, али што на жалост не даје читаоцима.

Ускоро би требало да буде објављен и завршни део триологије "Бајка над бајкама - Трећа ноћ".


Нема коментара:

Постави коментар