Рецензија романа "2084", Александра Тешића, књига као предсказање будућности

Уместо синопсиса:

„Александар Тешић је одлучио да направи књижевни заокрет, те читаоцима понуди нешто сасвим ново и другачије. Након два радо читана серијала у којима је дао своју верзију српске јуначке прошлости, поново је побегао из садашњости – али овог пута унапред, у 2084. годину. Додуше, актуелни проблеми и дилеме које муче савременог човека су и те како заступљени у Тешићевом новом роману. Писац је, под кринком научне фантастике, написао до сада најличнији роман и у њему изнео своје ставове о свету у којем живимо.

Користећи се дистопијом и сатиром, Тешић нас води седам деценија у будућност, у протекторат Србију и Београд на Води. Његово виђење наше (могуће) будућности ће, сигуран сам, испровоцирати многе. Тешић је, наиме, убеђени антиглобалиста и то у роману 2084. не крије. Роман сједињује политичке ставове аутора и познате жанровске научнофантастичне мотиве.

Поред утицаја Орвела и Дика, верзиранији ће уочити и трагове Домановића и Нушића. Тај сатирични слој романа је веома важан, он даје особеност и посебан шмек. Теме којима се Тешић бави су озбиљне, од њих зависи опстанак људске врсте и живота на Земљи, али писац себи даје одушка и поиграва се судбином човечанства на себи својствен начин. Једно је сигурно – 2084. представља Александра Тешића у светлу у коме га до сада нисте видели.” – Ђорђе Бајић, писац
  
     Сви љубитељи епске фантастике су свакако чули за господина Александра Тешића, аутора триологије "Косингас" и триологије о Милошу Обилићу су дела која свако треба да прочита. Међутим, након завршавања "Витеза заточника", који га је како каже у интервјуу за портал "Дневно", исцрпео решио је да се опроба у новом жанру -СФ сатири. Роман "2084" је свакако дело вредно пажње. Роман који ће вас насмејати, забавити, али  и натерати да ставите прст на чело.
     Радња романа је смештена, како му и сам назив говори, у 2084. годину, у протекторату Србији, прецизније у Београду на води. Роман почиње буђењем Вукше Крстајића из коме у којој се налазио 60 година. Без икаквог сећања ко је и шта је, убрзо открива да свет одумире и да Земљани будућности жељно ишчекују његово буђење. За њих је он Субјект бр.1, јер једини уме да покрене Тераформ испод Ртња који су ванземаљци оставили. Помоћу овог древног механизма, активира се исти такав на Марсу којим се мења атмосфера планете на коју се планира сеоба. Међутим, нису сви присталице сеобе на Марс, нити су сви предвиђени да тамо оду.
     Тешић нам у овом роману представља трагикомичну слику будућности нашег друштва, која ће свакога натерати на размишљање. Под утицајем Орвела, Домановића и Нушића, пише комичну сатиру данашњег друштва упаковану у одело научне фантастике. Земља какву познајемо је на рубу пропасти и изумирања, природе какву данас познајемо готово да нема, али су неке ствари и дање неуништиве - као серија "Бољи живот" чија уводна шпица и буди доктора Крстајића из коме.

    "Тама.
      Мук.
      Ништавило.
      Празнина.
      Одједном... из дубине мрачног бездана надире звук. Прво потмуло, као грмљавина у даљини. Затим, јаче. И гласније. Талас неиздрживо хрли и носи све пред собом. Његово приближавање изазива подрхтавање целог бића. Раздрмава успавану свест, експлозивно буди сва осећања истовремено. (...) Али онај звук и даље чује. Слабије, додуше, и пригушено, али не напушта га. Боде му уши. Захваљујући њему, његов мозак опет почиње да ради јер несвесно покушава да га дешифрује. Један део његове свести, онај најдубљи и најскривенији, онај који се избегава као фиока са офуцаним чарапама, наједном се јавља: Препознајем тај звук!
Шта је то, дођавола, због чега хоћу да искочим из коже?
Мелодија серије `Бољи живот`."
Одломак из романа "2084", Александра Тешића

Овакве сцене су оне које нам тренутно ставе осмех на лице, али многе друге, и ако нас у првом тренутку насмеју, убрзо нас једним ударцем врате на земљу и натерају да се добро замислимо над целокупним друштвом и ситуацијом у којој живимо. Као и у свим модерним друштвима данашњице и овде имамо класне поделе на отпаднике и грађане, на ГУЈ-е  (генетски унапређене јединке) и обичне људе, који сви теже бољем животу на Марсу, надајући се да ће у "Паради срећника" (врста лутрије, наградне игре) добити црвену карту за Марс. Држава и њена управа тврди да "Марс нема алтернативу", а супртна страна, староверци, односно опозиција говоре да је "Дом само један". Када у све то убаците и тајну ртањског чаја, који је вреднији од злата добијате једно одлично дело које би требало да нас пробуди из летаргије, пошто будућност коју нам описује дефинитивно није немогућа. 

     Роман можете набавити на сајту издавачке куће PortaLibris

Нема коментара:

Постави коментар