Рецензија романа "Зов крви", Милене Стојановић

Синопсис:

"Једно пророчанство, две вере, три брата...
Други део триологије ПРОРОЧАНСТВО БОГОВА
Наставак романа ПЕТРУШКИ ЗМАЈ
ЗОВ КРВИ

Завирите у снове о магичној Србији у којој митолошка бића на челу са словенским боговима играју своје игре.
СТРАХ - У жељи да земљом завлада тама, Морана се окружује све већом војском русалки, водењака, пустоловица, тодораца и уз помоћ Рогатог краља, покушаће да уништи све који јој пркосе.
ПОТРАГА - Два момка, Теодор и Цреп, пред собом имају задатак да пронађу свог трећег брата близанца о коме знају само да се зове Павле. Да би добили своје праве моћи и поразили Морану, Краљицу Таме, неопходно је да браћа обаве обред уједињења и тако испуне пророчанство изречено од стране словенских богова. На том путу, придружују им се људи вођени старим веровањима, али и они који би учинили све што је потребно да њихове планове осујете.
СУДБИНА - Упади Турака на српске територије све су чешћи, па је кнез Лазар приморан да на силу одговори силом. Окупља војску и припрема се одлучујући бој против освајача, али му тада отимају ћерку Оливеру."


*     *     *

     Србија и њена историја, вера и обичаји су одувек били место где су тесно повезани и стално се преплићу историја и мит, магија и религија, вера у старе богове и у једног новог Бога. Митологија и њени јунаци, као и историјски јунаци који су заиста ходали нашом земљом су непресушан извор инспирације за уметничке ствараоце. Начин на који су митолошки и историјски јунаци у нашем, како народном, тако и уметничком стваралаштву повезани и окренути једни ка другима, често чине да се не разликује јава од маште. Када на тако плодно тле, богато мотивима и грађом за маштање, додате таленат, моћ приповедања и вештину префињеног ткања маште, снова, мита и историје у штиво за читање, резултат буде део попут овог пред нама: "Пророчанство богова II:  Зов крви" наше Милене Стојановић. 

     Гроздана Олујић је у свом тексту "Поетика бајке" рекла:
 „Од ткива маште, ткива сна гради бајка свој свет, на први поглед случајан, измишљен, иреалан: заправо сазидан на самим истнама првог реда. Јер, шта је, ако не истина првог реда, порука бајке да љубав надилази све невоље, а у беспутици отварају се путеви за онога ко има храбрости да њима крене?“

Милена је управо искористила ткиво маште и сна, зачинивши га врсним познавањем словенске митологије и српске историје и тако створила једно изузетно књижевно дело које свакако заузима значајно место међу звездама домаће епске фантастике.

     "Зов крви" наставља пут ка испуњењу древног пророчанства богова које ће донети крај Краљици Таме, Морани. Три брата, три врсна јунака, три мењолика хероја, морају да уједине своју снагу и учине све да испуне древно пророчанство како вечна зима и мрак не би завладали земљом и уништили све добро и вредно. На крају "Петрушког змаја", Цреп проналази свог брата Теодора и на корак је ближе испуњењу њихове заједничке судбине. Они заједно крећу у потрагу за трећим братом, а знају само да се зове Павле и да је у шакама Лесника који га држи уз себе, не би ли спречио да Павле крене ка испуњењу своје судбине.
Опет је уз наше јунаке старац Вујин, Жар - пица, вила Нинослава, али и неки нови јунаци, окренути старој вери и обичајима, али и са невероватним способностима. Међу њима је и дечак Јанко, који ће се наћи усред сукоба Црепа, Теодора и Вујина са чагљима и након тога им се придружити. Јанко је све сем обичног дечака. Јесте ли чули за здухаче? Не? Јанко је један од њих. Нећу вам рећи ништа више ;) Ако вас инересује трк по примерак "Зова крви", јер здухачи нису често заступљени у литератури.
Како и наши јунаци имају нове пратиоце и помагаче, ни Морана не седи скрштених руку већ окупља мрачну војску. Страшније и од тога је сам предводник те мрачне силе који стоји раме уз раме са Мораном - Рогати краљ. Управо то је оно што највише брине снаге које се боре на страни добра.
Паралелно са дешавањима везаним за испуњење  пророчанства, кнеза Лазар се припрема за коначни бој са Турцима. У јеку припрема, кнежева ћерка Оливера нестаје, а Милош Обилић креће у потрагу за њом. Каква је њихова судбина, остаје да видимо у трећем делу триологије.

     Да ли ће се браћа ујединити? Хоће ли открити где и када обред уједињења треба да се одвије? Или ће им Морана осујетити планове остаје да видите сами... Ипак, судбина је свима записана, али не каже се са разлогом да сами себи кројимо срећу, јер:
 "Сваки је човек кројач своје судбине. И ако неко на небу чврсто држи конце, ми само одређујемо како ћемо ићи кроз живот. Окрене се точак судбине, па се на главу човека свали оно чему се никад није надао. Али људи је много. Колико и звезда на небу изнад нас. Неки послушају, неки не. Сваки човек је јединствен, на себи својствен начин."
"Зов крви", Милена Стојановић

ЗОВ КРВИ ЈЕ ЈАК, МОРАМО СЕ ОДАЗВАТИ!!!

Фотограгија је преузета са фејсбук странице Петрушки змај и Зов крви - Пророчанство богова

     Сва дешавања везана за рад Милене Стојановић и триологију "Пророчанство богова" можете пратити на фејсбук страници Петрушки змај и Зов крви - Пророчанство богова
Обе књиге можете пронаћи на сајту издавачке куће Отворена књига.
Нема коментара:

Постави коментар