Представљамо вам роман "Доријаново завештање", Николе Јовановића


Људи мисле да је лако писати. Бити писац. Ко да је то нека уметност? Нажврљаш нешто, трабуњaш, отвориш Вујаклију и набацаш пар страних речи и израза и оп! Ето приче. Ако проведеш мало више времена стиже и роман. Ех... Кад би то било тако лако... Али није. Ни приближно. 
Прво, потребна је идеја. Друго, уколико нема маште, џабе и идеја. Идеја у комбинацији са маштовитим умом, способност да се мисли преточе у текст кључ је ка отварању портала који ће вас одвести у нове, невероватне светове, открити вам цивилизације за које нисте знали, одвести вас у непознате земље где ћете открити све њене тајне... Један такав свет, пловећи реком идеја док његов брод љуљају таласи инспирације измаштао је и Никола Јовановић.
Његов роман "Доријаново завештање" води вас на огромни континент Арданију. Остарели владар Новог Царства, Хенрик Ослободитељ, управо је изгубио битку са давно прогнаним народом Митрадитима што јаше на застрашујућим Елфантима. Северна граница је пала и клонули цар позива себи свог миљеника Теа, некадашњег капетана елитног одреда Бесмртних. Теов задатак је да стигне у Светиград пре Митрадита, и изнесе свете реликвије из древног града. Међутим, Тео схвата да Светиград није само град стотину вера већ и место хиљадугодишњег сукоба људи и Енарија, расе налик вилинској. Нашавши се између сукобљених страна Тео почиње да склапа застрашујућу причу о предстојећем уништењу Арданије.
Једни би да задрже стечено, други да поврате изгубљено, али судбина није у легијама ратника, црвеним пирамидама, хладним тврђавама и мистичним сребрним шумама. Тајну чувају древне реликвије и душе неколико људи које су дотакли прсти судбине.
Један потпуно нови, измаштани свет просто мами да прочитате ову књигу. Не знам за вас, али она је међу првима на листи књига које планирам да набавим. Ако је прочитате пре мене или сте је већ читали, обавезно ми јавите утиске.

2 коментара:

  1. Ah, odakle da pocnem.. Roman je super zamisljen. Likovi, narodi, rase... divan jedan svet. Odusevljena sam. Posebno mi se dopadaju Enariji. Ali, nervira me sto drugi deo cekam odavno, nadala sam se da ce biti gotov do sajma u BG, kao i to sto nema neka mapa na pocetku ili kraju knjige, recimo, pa je u pocetku tesko da pohvatas gde je sta i ko se gde nalazi. Nikola zna, jer je on to fino zamislio pre nego sto je prosuo misli po hartiji, ali sta je sa nama, obicnim smrtnicima? xOxO Necu ti pokvariti zelju za citanjem detaljima. Preporucujem i jedva cekam drugi deo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Дефинитивно ми је прва на списку. Посебно ми се свиђа то што је читав свет он осмислио.

    ОдговориИзбриши