Рецензија романа "Петрушки змај" Милене Стојановић

Синопсис:
"Једна земља - Србија.
Две вере - паганска и хришћанска.
Три брата - Змај, Вук и Орао.
     Након година Душанове владавине, јака нетрпељивост међу властелом након његове смрти све више расте. Чести упади Турака у делове Србије ремете и оно мало мира што је народу преостало. У пограничној области, жупан Вукослав, владар Петруса, је забринут. Његов син Цреп је угрожен, напади злих демона у обличију шакала су све учесталији.
     Неколико дана пре шеснаестог рођендана Цреп сазнаје да има два брата. Тајна коју су његови родитељи годинама скривали прати клетва пророчанства, због којег су два своја сина морали предати злим силама. Цреп за рођендан добија вилински мач, али и моћ преображаја у обличје змаја. Учи тајне магијских вештина од Вујина, старца коме нико не зна број година, а који је цео живот провео уз Црепа, чеакајући дан када ће кренути у потрагу за браћом и ка остварењу древног пророчанства, изреченог од самих богова."


*     *     *

     У свету епске фантастике где имамо велики број познатих имена, попут Толкина, Мартина, и нашег Александра Тешића, за које су чули сви, без обзира да ли су љубитељи овог жанра или не, може се сматрати храброшћу упуштање у писање дела са оваквом тематиком  и при томе избећи елемент већ виђеног, односно већ читаног.
     Управо је у томе успела наша Милена Стојановић. Укрстила је копља са словенском митологијом, српском историјом и створила дело епске фантастике вредно пажње и места на полици сваког љубитеља овог жанра. 
     Милена је рођена 21.03. 1988. године у Праћину. Завршила је средњу економску-трговинску школу у Параћину и факултет за менаџмент. Пише приче са елементима словенске митологије. Једина је девојка млађа од тридесет година, у Србији, која се бави епском фантастиком, протканом словенском митологијом, средњевековном Србијом, њеним обичајима и историјом. Када сазнате све ово о Милени, просто вам је невероватно да је неко тако млад овако изврстан познавалац ове тематике и да јој је "Петрушки змај" први роман. Својим знањем, познавањем грађе на којој гради своје дело, Милена читаоца увлачи у својеврсно "књижевно" вилинско коло из којег се не излази тако лако.
     Већ сам почетак романа оставља утисак на читаоца. Бар је тако било у мом случају. Комплексне реченице, фантастични описи, приче у причи су оно што "Петрушког змаја" чини тако посебним. Главни јунак, дечак Цреп, ни сам није свестан своје посебности, као ни бремена које се надвија над његовим дечачким плећима. Носити судбину народа на својим леђима, стати насупрот сила таме и зла, супротставити се самој богињи Морани је нешто што захтева изузетну храброст и јунаштво. Цреп ни сам није свестан да је његово срце управо такво. 
     Одувек су највећи јунаци у Србији, посебно средњевековној Србији били змајевити јунаци. Људи зачети љубављу Змаја и смртне жене. На рођењу, код те деце се види змајев белег, симбол њиховог змајског порекла који говори како су они предодређени за велика, јуначка дела, која ће се памтити кроз векове и бити опевана у песмама и препричавања у причама. Такав јунак је и Цреп. Међутим, Милена га представља као другачијег змајевитог јунака. Његов отац није Змај, већ жупан Вукослав, владар Петруса. "Али не змајевитости као дете које је направио змај, већ змајевитости јунак по пророчанству које је изрекнуто давно, међу самим боговима." Цреп ће о својој змајевитости и другим стварима учити од старца Вујина. Он ће га обучити како да се трансформише у змаја. Сама Милена каже како јој је узор Џ. Роулинг, па трансформацију у змаја можемо повезати са анимагусима из серијала о Харију Потеру (анимагуси су особе са способношћу да се по слободној вољи претворе у одређену животињу).
     Зашто се Цреп сукобљава са Мораном? Због чега га она раздваја од браће? У причи је древно пророчанство које предвиђа Моранину пропаст од три посебна брата:
"Од змајеве крви рођени, од безимене млеко задојили,
Од три моћи, од три снаге, с једном душом.у три обличија,
И човечја и магијска злослутници ће доћи главе, нико други до три брата,
Са камења и ветрова потекли, док не дође светлост рата, да порази тамне силе,
тамне силе и њихове вође, све док злослутници крај не дође.
Вратиће је у ништавност, отерати у подземље, где пороби душе силне,
да јој главе дођу саме,
Да никада тлом не ходи и да душе не одводи, у окриље својих скита,
Да не дође зима љута, три брата, до три моћи, до три стене,
Отераће све пакости на свету од злослутници допуштене."
     На свом путу ка остварењу пророчанства и проналажењу браће, Цреп ће наићи на различите авантуре и тешкоће. На том путу ће му се прикључити многи ликови значајни за српску историју, попут кнеза Лазара. Такође, сусрешће се и са различитим магијским створењима - вилама, патуљцима, једнорозима, жар птицом, мађиоником и словенским божанствима. 
     Да ли ће Цреп успети у својој потрази, хоће ли пронаћи браћу, да ли ће поразити Морану, остаје да видите док будете читали "Петрушког змаја". 
     Мене је роман одушевио, јавите ваше утиске!
Нема коментара:

Постави коментар