О "Малом Принцу", vol 2 - Историјски контекст романа

            Иако је немогуће знати шта је Егзипери имао на уму када је писао Малог Принца, неколико делова романа може да се тумачи као коментар на догађаје везане за Други светски рат.
            Егзипери пише Малог Принца током свог прогона из Француске у Другом светском рату. За њега је то био период инспирације у мрачним временима и садржао је његова најдубља животна уверења обједињена у једном делу, објављеном непосредно пре смрти. Кроз Малог Принца, у причи о одговорности Малог Принца према његовој ружи и његовој планети којој тежи да се врати, иако она значи његову смрт, између редова можемо видети причу о љубави и одговорности према његовој земљи.
            Пре него што је дошао у САД, Егзипери је летео у извиђачким мисијама за француске ваздухопловне снаге, све док нацистичка Немачка није поразила Француску и окупирала север Француске (у периоду од јула 1940. године до августа 1944. године).  Његова књига Ратни пилот говори о разарању Араса, који су Немци заузели и при том погубили борце француског Покрета отпора. Град је претрпео и британски контра-напад. Егзипери је летео изнад опкољеног града и један је од неколико пилота који су се одатле вратили живи.
            Немачка је успоставила владу у јужној Француској у Вишију под руководством маршала Петена, нацистичког колаборационисте. Француска полиција и влада Вишија послала је француске Јевреје у концентрационе логоре. Француски покрет отпора, на другој страни, чине групе наоружаних грађана који објављују „подземну“ штампу, успостављају путеве за бекство, и помажу савезничким снагама да поврате Француску. Генерал Шарл де Гол са својим снагама одузео је власт Петену. Де Гол је тврдио да је он прави представник француске владе.
            Француске ваздухопловне снаге, које је де Гол поново успоставио (ујединиле су се са ваздушним снагама Вишија после 1943. године) опремили су савезници како би помогли у ослобађању Француске. Иако је Егзипери имао несугласице са де Голом, учествовао је у последњем покушају да ослободи своју земљу са својом старом извиђачком јединицом. Савезници су извели инвазију на Нормандију 6. јуна 1944. године. Егзипери није доживео да види испуњење своје жеље, пошто је погинуо у мисији месец дана пре савезничке инвазије на јужну Француску, у августу 1944. године.
            Његова прича се појављује изненда у сред Другог светског рата као нова нада. Егзипери је често на својим писмима Леону Верту (1878-1955) цртао дечака на облаку који је посматрао како му се приближава немачки авион. Цртеж је имао још неколико варијација цртежа дечака, од којих једна приказује дечака у оделу који стоји окружен једноставним цветићима, какве Мали Принц среће у пустињи. Тај дечак је послужио као идеја за лик Малог Принца и Егзиперијеве илустрације у самој књизи.
Приказана фотогафија Егзиперијевог писма Верту преузета је са сајта http://www.thelittleprince.com, прегледаног 23. октобра 2012. године.

Леон Верт (Léon Werth) био је историчар уметности, ликовни критичар, познат по боемском животу и критиковању буржоаског начина живота. Егзиперија упознаје 1931. године након чега постају добри пријатељи. Вертово мишљење је било важно Егзиперију. На Егзиперијеву молбу Верт чита неколико страница Тврђаве у рукопису. Писмо једном таоцу првенствено је било названо Писмо Леону Верту. Ипак, Егзипери своје пријатељство показује тако што Малог Принца посвећује управо Верту: „Та одрасла особа је набољи пријатељ којег имам на свету.“[1] Њујоршки издавач, Рејнал (Reynal), уредник у издавачкој кући Рејнал и Хичкок, помиње како је рукопис књиге имао цртеже малог крилатог дечака. Писање Малог Принца је можда почело као писање књиге за децу, али је у њега уграђена целокупна Егзиперијева филозофија из претходних књига. Идеје и мотиви Малог Принца представљају све што је Егзипери хтео да поручи људима, односно целом свету који се налазио у кризи. Креативни цртежи могу нас често водити ка стварању ремек-дела. Цртежи у Малом Принцу чине нераскидиви део књиге, при чему покушавају да поврате изгубљену невиност целе генерације коју Егзипери покушава да утеши.
            Неке делове из Малог Принца можемо поредити са сегментима из Егзиперијевог живота, које је он често користио у својим делима. У роману Земља људи, користећи се својим авијатичарским пустоловинама, највише се ослањао на принудно слетање које је једном морао да изведе у Сахари. Лутајући пустињом, док није наишао на помоћ, Егзипери је имао бројне халуцинације. Такође је наишао на пустињску лисицу, на коју лисица из Малог Принца веома личи.

У контексту Другог светског рата баобаби могу да се тумаче као упозорење на то шта се дешава када склопимо очи и допустимо да се развијају опасне ствари. У овом конкретном случају мисли се на нацистичку идеологију. Прича у четвртом поглављу у којој је рад турског астронома првобитно одбијен из етничких разлога односи се на проблеме расних предрасуда и дискриминације, који су такође карактеристични за Други светски рат.
            Ипак, неодређеност овог дела отвара различите начине тумачења, при чему се не односе сва на рат. Многе идеје које Егзипери износи у раду – непримерени приоритети модерне цивилизације и њен недостатак духовности – честе су теме у књижевности, мада се ретко о њима говори са оваквом искреношћу. Егзпери се жали на отуђеност међу људима што је тема која се може разумети и без предзнања о историјском контексту Малог Принца.

Нема коментара:

Постави коментар