Препорука за читање: серијал "Вукодав", Марија Семјонова

Препорука за читање: серијал Вукодав, Марија Семјонова


Ако сте некад читали стрипове о Конану Симеријанцу или гледали филм, или вам је можда Принц Валијант улепшавао детињство, онда је серијал књига о Вукодаву, неустрашивом јунаку из рода Сивог Пса, прави избор за вас. Марија Семјонова успева да исприча причу о борби добра и зла, пријатељству и рату, љубави и смрти, и да све то смести у универзум Старих Словена са сјајним описом свакодневног живота словенских племена, њихових обичаја и митологије.
Серијал се састоји из четири књиге (Вукодав, Право на двобој, Знамење пута, Дијамантске горе), које можете набавити у Лагуниним књижарама: http://www.laguna.rs/se80_serijal_o_neustrasivom_junaku_iz_roda_sivi_pas_laguna.html

            Вукодав је већи део живота провео као роб у рудницима дијаманата. После  успешног бекства има само један циљ да убије човека који је побио све људе из његовог села, а њега самог послао у руднике. У томе је и успео.
            О самом Вукодаву откривамо помало кроз његова сећања и изузетно ретке говоре о себи. Стиче бројне пријатеље најчешће, спасавајући их из смртне опасности. Ипак и поред њих – људи, његов најбољи пријатељ и једини нераздвојни пратилац је Нелетећи Миш, биће које брзо постаје омиљени читаочев лик.
            Оно што се посебно истиче у овим књигама су песме у препеву који усапева да пренесе риму и традицију руских песама. Претходе сваком поглављу, лагано уносећи у вашу душу зебњу, а истовремено и жељу да што пре откријете шта се дешава даље...

Одломци:

"И зашто се у своје ближње пажљивије загледамо и почнемо да увиђамо њихову праву вредност тек кад судбина одлучи да нас заувек растави? Зашто се тек на крају сетимо свега недореченог и приметимо да нисмо испољили доброту и саосећање онда када је за то било времена на претек? А уколико се ипак не догоди никаква несрећа, зашто сместа заборављамо ватрена обећања и почињемо да се понашамо потпуно исто као пре?"
Вукодав: право на двобој, Марија Семјонова

"Опака је то и опасна ствар - љубав! У стању је да затрује најчвршћа и најоданија пријатељства, претварајући их у мржњу и љуту омразу..."
Вукодав: знамење пута, Марија Семјонова

"Свакоме је суђено да се суочи са смрћу, пре или касније. И није битно где и када ће се то догодити. Битно је КАКО..."
Вукодав: знамење пута, Марија Семјонова 

"Са реком можеш упоредити не само племена или државе, већ и живот сваког човека. Наступи дан и живот изненада мења свој ток, и то тако да још јуче не би поверовао. Или, напротив, почињу полако из године у годину, да се мењају обале испод воде... све док се једног дана не пренеш и не откријеш да више ништа не можеш препознати. Сетиш се себе од раније и остаје ти само да рашириш руке: зар сам то заиста био ја?"
Вукодав: знамење пута, Марија СемјоноваНема коментара:

Постави коментар